Et kraftig jordskjelv rystet i november 2019 området Korca i Albania. Nettopp her driver Ny Start i Øst hjelpearbeid i samarbeid med menigheten "Mercy Without Limits" (Barmhjertighet uten grenser).  Ingen er drept, men det er gjort store skader på bygninger (se bilder) og flere hundre mennesker lever nå i telt.

Ødeleggelser etter jordskjelvetVår samarbeidspartner har gjort mye med å levere ut nødhjelp, klær, sko og annet fra oss i Norge og penger til mat. Det satses på å gi mat til 200 mennesker om dagen.

Det ble et guddommelig sammentreff at vi i Ny Start i Øst flere uker i forveien hadde planlagt en hjelpesending på over 9 tonn. Ble sendt av gårde tirsdag 4. juni. I lasten var foruten klær, sko og hygieneartikler, også soveposer og tepper og utstyr for funksjonshemmede.

"Barmhjertighetens hus" åpner i juli

Det er til dels ekstrem fattigdom i dette området, selv om mange mennesker også er kommet ovenpå etter stalinistkommunistenes overgrep og herjinger etter 2. verdenskrig og frem mot diktatoren Enver Hoxhas død i 1985. Kaoset som oppstod kostet også mange menneskeliv.

Kommunistregimet i Albania var beinhardt stalinistisk og minner mye om dagens Nord-Korea der hundretusener havnet i umenneskelige arbeidsleire for det minste tegn til opprør eller opposisjon. I 1967 ble landet erklært som verdens første ateistiske stat og all form for religion, særlig kristendom ble forbudt. Svært mange kristne havnet i grusomme arbeidsleire, akkurat som i dagens Nord-Korea – og som i Kina under Mao og senere regimer. Mange kom aldri ut igjen.

Nettopp her bygger menigheten «Barmhjertighet uten grenser» et sted for daglig utdeling av mat til minst 150 mennesker. Her er innredet dusj og toalettmuligheter, i det hele tatt et sted der mange mennesker skal få hjelp. Her skal evangeliet forkynnes for folk som ikke bare er i materiell, men også åndelig stor nød. Pastorekteparet Daniela og Olti Drabo har en visjon om at byen og hele området rundt skal bli influert av evangeliets kraft og verdier og slik skape en forandring – frigjøring fra kriminalitet, fattigdom og korrupsjon.

I dette arbeidet står også pensjonistekteparet Arild og Berit Brunslid fra Fredrikstad som har lang fartstid i misjons- og hjelpearbeid i Albania.

Etter planen skal nå huset, som med støtte fra Ny Start i Øst er blitt pusset opp, innredes.

Flere av oss var i byen i mai måned og møtte også kommunens ledelse med ordføreren i spissen. De er naturlig nok svært takknemlige for menighetens og vår innsats og støtte. Vi ser alle frem til et varig godt samarbeid til gagn for hele kommunen.

 

 • Samtaler

  Samtaler med ordfører og kommuneledelse

 • Rom for personlig pleie

  Hjelpesenteret vil også inneholde dusjrom og toaletter.

 • Hos ordføreren

  Omvisning av ordføreren

 • Ordføreren

  Ordføreren i Korca

 • Salen for utdeling av mat

  Oversiktsbilde av hallen for utdeling av mat til minst 150 mennesker

 • Daniela Drabo

  Her er det leder for vår samarbeidende menighet i Korca, Albania, Daniela Drabo, som lager i stand mat til jordskjelvofre. Ca 200 bor i telt nå.

En livskilde

Daniela Drabo står, sammen med sin mann Olti, i spissen for menigheten og hjelpearbeidet. Her er et brev vi nylig fikk fra dem:

"Jeg ønsker å fortelle dere at vi nå har fått lisensen fra sosialdepartementet at vi kan yte sosiale tjenester i samfunnet. Matutdeling og alle forhold som handler om å hjelpe mennesker i nød, være med å dekke alle behov som opplæring, helsetiltak osv.  Vi drar omkring og deler ut det dere sender, og da snakker vi samtidig om Guds kjærlighet, Jesus og hvorfor vi driver med dette arbeidet. Mennesker er sultne etter å høre dette. Stedet vi har fått skal ikke bare være såkalt suppekjøkken, ikke bare mat og vann, men en kilde til liv, et sted der menneske kan bli totalt forvandlet ved Guds kjærlighet og kraft. Påskebudskapet er sentralt her. Kraften fra Hans oppstandelse arbeider i oss, rundt oss og gjennom oss. Akkurat som Jesus ble reist opp fra døden, skal de fattige og forkomne i Korca komme ut av fattigdommen når de gir hjertet til Jesus. Alt til Guds ære og Hans herlighet."