Hjelp til jordskjelvofre i Iran

Ny Start i Øst/Ting og Tøy har bevilget 40 000 norske kroner til jordskjelvofre i den kurdiske delen av Iran. Pengene går direkte til våre samarbeidspartnere i området som skal bruke dem til å kjøpe inn ulltepper, varme klær for barna, varmeovner og selvsagt mat. Det er minusgrader i området og folk må bo i telt på grunn av de mange etterskjelv som kan føre til at mange hus som fortsatt står, også faller sammen. Det er minst 500 mennesker som er drept, og mange tusen skadet, til dels hardt. Skjelvet har rammet det kurdiske området i Iran særlig hardt, men det har også skadet og drept mange mennesker på den irakiske siden av grensen. (Se bilder til høyre)
- Kjøper du - så hjelper du!

Den private kristne skolen i Klaipeda åpnet i nyrenoverte lokaler med en høytidelig seremoni i oktober. Skolen har holdt på i over 20 år, og etter hvert fått anerkjennelse og respekt i vide kretser. Ikke minst takket være rektor Djuljeta Geciene som er en hardtarbeidende og visjonær leder med høye mål.

Elevene underholdtBildet: Elevene underholdt under åpningen av ”Regnbueskolen”.

Det omfattende prosjektet med total rehabilitering av skoleanlegget fra tidlig 60-tall er gjennomført med finansiering fra EU. Men det er en krevende søknadsprosess og konkurranse om disse midlene, og en egenandel på 15 prosent om en får tilslaget. Dette er selvsagt en stor utfordring hvor det er vanskelig nok å dekke løpende driftsutgifter som strømregninger o.l. Ny Start i Øst har støttet skolen i en del år, og vi har kommet tungt inn i denne prosessen ved å garantere for deler av egeninnsatsen. Våre bidrag har dermed hatt stor effekt og blitt mangedoblet.

Skrøt av skolen

Side 08 Ordforereren i Klaipeda web modBildet: Ordførereren i Klaipeda, Vytautas Grublians, skrøt av skolen.

Ordførereren i Klaipeda, Vytautas Grublians, var til stede under hele programmet med ulike innslag av elever fra småtrinnet til videregående, og taler og hilsener fra mange ulike instanser. Selv er han katolikk og ikke spesielt engasjert i kirkelig sammenheng, men la vekt på betydningen av bønn og formidling av kristne verdier i undervisningen.

Han takket personale og støttespillere for det gode arbeid som gjøres, og beklaget at kommunen ikke hadde kunnet gjøre mer. Begynnelsen av programmet utenfor den nye bygningen med bønn om velsignelse fra 6–7 ledere fra ulike forsamlinger i byen, hadde gjort sterkt inntrykk og ble bemerket.

En kamerat av ordføreren fra deres egen skoletid, som han senere også hadde spilt i band sammen med, var nå nyansatt engelsklærer. Som så mange andre hadde han reist utenlands på jakt etter jobb, og samtidig lengtet hjem. Nå strålte han av glede for sin nye livs- og arbeidssituasjon, og spilte gitar til lovsanger med ungdomsskolegjengen. Denne gangen til applaus fra sin gamle venn, og med en av deres gamle lærere til stede også. Han gjorde nå en frivillig innsats for skolen ved å støtte administrasjonen og rektor.

Ola S. Østtveit og rektor Djuljeta GecieneBildet: Ola S. Østtveit, styreleder i Ny Start i Øst, med gave til rektor Djuljeta Geciene.Rektor Djuljeta var nettopp dagens helt og fikk velfortjente godord. Spesielt var det likevel at representanten for kontoret som forbereder søknadene for EU-prosjektene, og som er drevne i «gamet» sa det slik: «Du inspirerte og oppmuntret oss alltid, selv om det var vanskelig og kunne se håpløst ut, så gav du aldri opp!»