Hjelp til jordskjelvofre i Iran

Ny Start i Øst/Ting og Tøy har bevilget 40 000 norske kroner til jordskjelvofre i den kurdiske delen av Iran. Pengene går direkte til våre samarbeidspartnere i området som skal bruke dem til å kjøpe inn ulltepper, varme klær for barna, varmeovner og selvsagt mat. Det er minusgrader i området og folk må bo i telt på grunn av de mange etterskjelv som kan føre til at mange hus som fortsatt står, også faller sammen. Det er minst 500 mennesker som er drept, og mange tusen skadet, til dels hardt. Skjelvet har rammet det kurdiske området i Iran særlig hardt, men det har også skadet og drept mange mennesker på den irakiske siden av grensen. (Se bilder til høyre)
- Kjøper du - så hjelper du!

Opplegg for bevegelseshemmede i Latvia og Armenia

Opplegg for bevegelseshemmedeHesteridning var en stor utfordring, men ble med betryggende støtte en solid mestringsopplevelse for alle.De siste årene har vi fra Ny Start i Øst støttet et nybrottsarbeid for bevegelseshemmede, utviklet av våre partnere i Latvia, kalt «Wings for Wheels». Dette har vært så vellykket at vi har tatt initiativ til å introdusere det i Armenia også, hvor det er blitt tatt godt imot og tilpasset situasjonen der.

Vi har lenge støttet «Lady Cox»-klinikken i Nagorno Karabak, som driver fysisk rehabilitering på høyt faglig nivå. I tillegg vil den sosiale og åndelige dimensjonen være avgjørende for mennesker som trenger nytt håp og livsgnist. «Challenge»-campen hjelper deltagerne å oppdage sitt poten­siale gjennom nye og uventede opplevelser, de lærer seg selv bedre å kjenne og settes på sporet i forhold til muligheter for personlig utvikling.

Ut av isolasjon

Robert AlahverdianRobert Alahverdian (35) som skadet seg stygt i en arbeidsulykke for fem år siden, her med en av sine to sønner. Manushag Melkomian (29), til høyre, vokste opp med CP og synsforstyrrelse. De er dagpasienter på «Lady Cox»-klinikken i Karabak hvor de får god faglig hjelp. Begge var med på «Challenge»-campen og uttrykte stor glede og begeistring over å ha fått den muligheten. I midten Ola Østtveit.

Det å komme ut av isolasjonen og møte likesinnede og bygge gode relasjoner er uvurderlig.  Leirene har alltid et overraskelsesmoment i forhold til en mestringsopplevelse, og denne gangen var det hesteridning. Skummelt og uvant for mange lyktes det likevel å få alle med. Rammen er et trygt miljø med høyt motiverte og kvalifiserte medarbeidere fra et bredt faglig spekter. En prest er også med for samtaler underveis, og avslut­ningen med gudstjeneste og nattverd i deres egen nasjonale kirke er høyt verdsatt.

Karine Tovmasyan, en av deltag­erne, sa det slik: «Det var ulike ting jeg ikke forventet av meg selv å kunne klare. Jeg trodde ikke at jeg ville være i stand til å ri en hest. Selv når jeg satt på hesteryggen var det vanskelig å ta det inn over seg. Men jeg fant viljestyrken og klarte det! Jeg er takknemlig til dem som organisert dette opplegget. Det har blitt lettere for meg å overvinne vanskeligheter.