Hjelp til jordskjelvofre i Iran

Ny Start i Øst/Ting og Tøy har bevilget 40 000 norske kroner til jordskjelvofre i den kurdiske delen av Iran. Pengene går direkte til våre samarbeidspartnere i området som skal bruke dem til å kjøpe inn ulltepper, varme klær for barna, varmeovner og selvsagt mat. Det er minusgrader i området og folk må bo i telt på grunn av de mange etterskjelv som kan føre til at mange hus som fortsatt står, også faller sammen. Det er minst 500 mennesker som er drept, og mange tusen skadet, til dels hardt. Skjelvet har rammet det kurdiske området i Iran særlig hardt, men det har også skadet og drept mange mennesker på den irakiske siden av grensen. (Se bilder til høyre)
- Kjøper du - så hjelper du!

Ny Start i Øst er en regnskaps- og revisjonspliktig tverrkirkelig stiftelse med hovedkontor i Gjøvik.

 • Har som formål å drive hjelpearbeid i Øst-Europa. I virksomhet siden 1991.

 • Stiftelsens grunnlag er troen på at kristne verdier og Jesu Kristi evangelium med dets livsforvandlende kraft, gir de beste forutsetningene for en god samfunnsutvikling med varige positive endringer.

 • Humanitær hjelp går derfor hånd i hånd med støtte til kristen forkynnelse, undervisning og menighetsbyggende arbeid i aktuelle land.

 • Finansiell basis er 9 gjenbruksbutikker i Oppland og Hedmark, spredt fra Hadeland til Ottadalen: 
  Jaren, Lena, Raufoss, Gjøvik, Moelv, Lillehammer, Vinstra, Otta, Vågå

 • Som tar imot brukte varer fra privatpersoner og forretninger. Sorterer vekk ca 10 prosent, selger rundt 15 prosent og sender resten som hjelpesendinger. Virksomheten har dermed også en miljøvennlig side med å ta vare på ressurser.

 • Arbeidskraft er nærmere 300 frivillige, engasjerte personer, de fleste pensjonister.
  Administrativ leder: Knut Nysæther.
  Utenlandssjef: Håvald Slåtten

 • Med et styre på inntil 8 personer fra ulike menigheter, og som har bevilgende myndighet.
  Styreleder: Ola Østtveit, Stange.

 • Årlig nærmere 40 trailere med hjelpesendinger til de baltiske land, Romania, Ukraina, Makedonia, Bulgaria.
  Det betyr at gjennomsnittlig hver 10. dag sender vi en trailer fra vårt hovedlager i Hunndalen i Gjøvik kommune.

 • Gir årlig bort rundt 3 millioner kroner til ulike sosiale og menighetsbyggende prosjekter i Øst-Europa, men også til noen land i Afrika og Asia. Helt avgjørende for dette er et nettverk av partnere i aktuelle land som vi følger opp og har jevnlig kontakt.